fggaonderwijsblog

Cultuuromslag nodig als het onderwijs straks weer fysiek is

Cultuuromslag nodig als het onderwijs straks weer fysiek is

Vice-decaan en hoogleraar Koen Caminada geeft iedere maand in een persoonlijk blog zijn visie op en mening over zaken die spelen binnen de Faculteit Governance and Global Affairs en het onderwijs.

‘Wordt vanaf september het onderwijs weer zoals voor de coronacrisis? Het ziet er naar uit dat fysiek onderwijs weer de norm wordt bij FGGA. Maar dit zal zeker een cultuuromslag voor zowel studenten als docenten worden. Daarover wil ik het hebben in dit blog.

Een paar dingen worden vanaf september, zoals het nu lijkt, fundamenteel anders. Het terugkeren naar fysiek onderwijs gaat zorgen voor een cultuuromslag binnen onze faculteit. Ik ben zeer benieuwd of ons dat met z’n allen gaat lukken. Onze studenten hebben het online onderwijs – of ze het nou wisten te waarderen of niet – zeer goed doorstaan. Nog nooit zijn onze slagingscijfers zo hoog geweest en was de betrokkenheid van de studenten bij de cursussen zo groot als de afgelopen periode tijdens Covid19. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Bijvoorbeeld: er was vanwege corona niet zoveel anders te doen, studenten konden de lessen volgen op de momenten dat het hen uitkwam en docenten en support staf waren zeer gemotiveerd onder deze moeilijke omstandigheden om er het beste van te maken, zij het online.

Kiezen is er niet meer bij

Maar straks is het 1 september en dan gaan we niet langer zeggen: ‘je mag het onderwijs volgen wanneer het jou uitkomt’. We bieden het onderwijs weer op vastgezette tijden aan op de Campus. Dan is kiezen er niet meer bij. Apart onderwijs zal er zijn voor studenten die daar een legitieme coronareden voor hebben, denk aan nog niet mogen invliegen vanwege reisbeperkingen of omdat je in quarantaine zit. De norm wordt: onderwijs op de campus plus een klein deel online voor de mensen die echt niet kunnen komen. Het online onderwijs kan je wel zien als ‘second best onderwijs’, want het is minder aantrekkelijk dan on campus onderwijs.

Student zelf weer verantwoordelijk

We willen hiermee voorkomen dat docenten allebei vormen dubbel moeten blijven aanbieden (zowel fysiek als online). Dat zal om een cultuuromslag vragen. Voor de studenten geldt dat ze weer actiever moeten worden om het onderwijs op gezette tijden te gaan volgen en voor de docenten zal het ook weer wennen zijn. Ze hoeven niet meer de studenten naar hun voorkeuren te accommoderen. Als corona straks grotendeels uit ons leven is verdwenen, is een keer een college missen of ziek zijn weer het probleem van de student en niet meer van de docent. Nee verkopen in het onderwijsaanbod was de afgelopen 1,5 jaar eigenlijk niet aan de orde. Heel benieuwd hoe dat ontvangen gaat worden straks. Want studenten vragen om meer fysieke colleges (terecht), maar op dit moment komen er in de praktijk niet zoveel studenten opdagen. De indruk die zo ontstaat is dat studenten niet per se college fysiek willen volgen, maar de keuzevrijheid willen krijgen om niet te gaan. Dat gaan wij bij FGGA dus anders doen. Studenten moeten op een bepaalde manier gaan ervaren: ergens in Den Haag is een plek waar mijn studiegenoten met hun docent samen zijn, en ik mis iets als ik daar niet bij ben.

Goede dingen uit coronatijd meenemen

Wat de afgelopen periode ons zeker geleerd heeft, is dat er geen cursus meer hetzelfde zal zijn als voor corona, want de zogeheten ‘blended’ varianten blijven zeker bestaan. Er zijn ook veel goede ervaringen opgedaan, docenten kunnen een mix gaan maken. Misschien sommige toetsen blijvend online afnemen bijvoorbeeld. Iedereen wil, zoals ik het nu zie, de goede dingen uit de coronatijd zeker meenemen. Een beetje sturing daarin is goed en gewenst, maar ik ben er geen voorstander van om alles in beton gegoten vast te leggen. Wel zijn we een inventarisatie aan het maken van de gevoelens van docenten om weer naar de Campus te komen. Zeker bij een deelgroep docenten zit daar wel wat nervositeit bij, ook omdat lang niet alle studenten zich tot een kerkenkloosterzomer zullen beperken, en ook dat begrijpen we.

Je ziet dat iedere universiteit nu een eigen afweging aan het maken is. Groningen was de eerste die zei: alles gaat straks weer fysiek. Delft is bijvoorbeeld veel terughoudender. Wij proberen er positief in te staan, maar natuurlijk kunnen we onze lijn ook weer aanpassen als dat onverhoopt nodig is. De norm zal wat ons betreft worden: terug naar fysiek onderwijs, maar met de geleerde lessen van corona in ons achterhoofd.’

Reageren? Laat gerust een comment achter!

Related