Gastblog Lieke Schreel: Van een leeg vel papier tot een topopleiding
Na 12 jaar LUC (Leiden University College) en FGGA nam Lieke Schreel dit jaar afscheid en vertrok ze naar de Universiteit van Twente. In dit gastblog blikt de voormalig onderwijsdirecteur terug op de turbulente begintijd, de snelle groei, de oprichting van de faculteit én kijkt ze naar de toekomst.
‘Blijf ondernemen en innoveren, hou de typische mentaliteit in stand die in Den Haag heerst. Dat is de belangrijkste boodschap die ik wil meegeven in dit blog. Het is ongelooflijk knap wat er in ruim 10 jaar in Den Haag is neergezet.
Ik ben er trots op en kijk hier met heel veel plezier op terug. Zeker als je bedenkt hoe het allemaal begon. Het was januari 2009 en LUC was niets meer dan een computerscherm, een leeg vel papier en een klein clubje enthousiaste mensen onder leiding van Jouke de Vries, destijds wetenschappelijk directeur van Campus Den Haag. Hij had grootse plannen met de universiteit Leiden in Den Haag, terwijl men daar in Leiden zelf veel minder mee bezig was. Hij wilde pionieren, vooruitstrevend zijn en zag de potentie van Den Haag. Wat Jouke wilde was een University College van de Leidse universiteit in Den Haag. Ik werd aangenomen om hiervoor het curriculum te ontwikkelen. Er was een plan, het draagvlak was er ook, net als de steun van de gemeente Den Haag. We presenteerden onze plannen voor de accreditatie van de opleiding, dat was heel spannend. Totdat aan het einde van de dag één van de commissieleden tegen me zei: ‘This programme is going to be an asset to the nation’. Toen wist ik dat het goed kwam.
Snaar geraakt
We kregen groen licht en de eerste Open Dag in 2009 vergeet ik nooit weer. We wisten twee weken dat we van start mochten en werden snel aan het programma van de Open Dag toegevoegd. Het zaaltje in de Pieterskerk waarin ik voorlichting gaf, puilde uit en toen ik terugkwam bij onze stand zag ik mijn collega wanhopig naar me kijken. We waren maar met z’n tweetjes en er stonden werkelijk vijf ringen mensen om haar heen: ‘help’ riep ze. We startten met 114 studenten in het eerste jaar; 120 was ons maximum. Dat was fenomenaal. We raakten blijkbaar de juiste snaar bij mensen. Een internationale opleiding in Den Haag, dat is volgens mij de trigger geweest. Ik zei altijd: het is Leiden University in The Hague en het College verbindt het. We brengen de beste werelden bij elkaar. De aandacht voor Global Challenges was ook zo’n trekker. Onze studenten zijn echte wereldverbeteraars en net als onze kleine groep die het heeft opgezet, zijn ook de eerste studenten pioniers geweest. Ze geloofden in iets dat er nog niet was.
Ondernemende geest
Het tweede jaar verdubbelden we meteen met het aantal studenten, ook zo’n memorabel moment. Daarna groeiden we snel door tot het maximale aantal van 600 studenten. Maar niet alleen wij groeiden, want een opleiding hoort in een faculteit en dus werd Campus Den Haag een faculteit: inmiddels FGGA. LUC is daar wel de kick-start geweest om dit proces te versnellen. Bestuurskunde kwam en later werd ISGA een insituut en zo is binnen een paar jaar FGGA een volwaardige faculteit geworden. Dat was niet gelukt als er niet zo’n ondernemende geest was geweest in Den Haag, mensen die buiten kaders durfden te treden en nieuwe dingen wilden doen; juist ook op onderwijsgebied. Alle opleidingen die in Den Haag starten, lopen ontzettend goed. Het was soms een grote chaos en we werden niet altijd begrepen, maar er is nu een instituut dat goed staat aangeschreven. Na het vertrek van Jouke is het een tijd weer onrustig geweest, maar gelukkig is er nu al een aantal jaren meer rust en is de ondernemende lijn weer doorgezet.
Stoppen op hoogtepunt
Mijn besluit om verder te kijken dan Den Haag nam ik eind 2019. We behaalden toen de eerste plaats in de Keuzegids Hoger Onderwijs. Dat was voor het eerst, want Maastricht bleef ons jaren net voor. En nu was het gelukt! Ik was heel erg blij, maar ik dacht ook meteen: mijn klus is geklaard. Ik ben een bouwer en ben hier uitgebouwd, ik stop op het hoogtepunt.
Wat ik wil meegeven aan iedereen binnen de faculteit: blijf innoveren, blijf die enorme drive van het eerste uur houden. De staf, maar vooral ook het ondersteunend personeel, iedereen gaat er voor 500 procent voor, geweldig is het. Verlies dat niet. De afgelopen anderhalf jaar heeft duidelijk gemaakt dat de omgeving heel snel kan veranderen en daarom is het des te belangrijker om te blijven innoveren. Hou de ondernemende spirit vast en blijf trots!'
Bij haar afscheid heeft Lieke een fonds opgericht: Global Citizens Travel Fund, meer informatie lees je hier: https://www.steunleiden.nl/project/liekesgift?locale=en
Reageren? Laat gerust een comment achter!